Charles Dickens, originally uploaded by The U.S. National Archives.

Dit is Charles Dickens. Haren gekamd, snor en baard uitgeborsteld, de blik op oneindig. Gok eens hoe oud hij is op deze foto.

Ik dacht eerst dat dit stereofotografie is, maar de plaatjes lijken me toch twee afdrukken van hetzelfde negatief.

Interessanter is de fotograaf: Mathew Brady, de bekendste fotograaf van de Amerikaanse Burgeroorlog: alles en iedereen heeft hij voor de lens gehad. Als je zijn (Engelse) Wikipedia-pagina leest, dan ligt er een roman voor het grijpen. Na de Burgeroorlog dacht Brady dat de Amerikaanse overheid zijn duizenden foto’s bevattende archief zou kopen. Dat gebeurde niet en Brady ging bankroet. In twee zinnen wordt de rest van zijn leven samengevat:

Depressed by his financial situation, loss of eyesight and devastated by the death of his wife in 1887, he became very lonely. He died penniless in the charity ward of Presbyterian Hospital in New York City on January 15, 1896, from complications following a streetcar accident.

De foto van Dickens is gemaakt tussen 1860 en 1865. Dickens is geboren in 1812.