Sommige nieuwsberichten wil je helemaal niet maken en dit is er één van. In haar column van afgelopen woensdag in NRC Handelsblad gaat Rascha Peper in op haar ziekte (zonder in details te treden).

Binnen deze paar weken is mijn leven 180 graden gekanteld en is duidelijk geworden dat de wereld der gezonden en vitalen de mijne niet meer is, dat ik daar alleen nog een tijdje voor spek en bonen mag meedoen. (…) De kaarten zijn dus geschud en ik moet het spel zonder aas of joker uitspelen.

In de quasi-laconieke stijl die haar zo eigen is, vertelt ze over wat haar nog rest: ‘Er vallen nog veel praktische zaken te regelen, ik wil nog wat werk afmaken en voor de rest dien ik verstrooiing te zoeken.’

Eerder dit jaar zou ik Rascha Peper interviewen over haar laatste roman Vossenblond. Dat interview in juni moest de schrijfster afzeggen. Op 24 oktober verschijnt bij Querido een bundel columns: Fantoompoezen. In het trieste bericht van deze week kondigt Peper aan dat ze nog een column zal schrijven over het werk dat ze nog kan doen.