Gisteren werd de AKO Literatuurprijs 2012 uitgereikt aan Peter Terrin voor zijn roman Post MortemDaan van der Valk, van Boekhandel H. de Vries uit Haarlem, was aanwezig bij de uitreiking van deze prestigieuze literatuurprijs. Speciaal voor Tzum.info schreef hij onderstaande reportage en maakte hij foto’s.

29 oktober, Centrale Bibliotheek, Den Haag, uitreiking AKO Literatuurprijs 2012

Het is maandagavond. Door weer en wind ga ik naar de Centrale Bibliotheek in Den Haag voor de uitreiking van de AKO Literatuurprijs 2012. De stad heeft de literaire prijs omarmt; overal hangen grote affiches. Ik denk aan de Gemeente Haarlem, zij wilde geen geld beschikbaar stellen om de AKO Literatuurprijs in Haarlem uit te reiken. Spijtig.

Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie, opent de avond. Ze staat stil bij de dood van Bernlef en leest een mooie uitspraak van hem voor. ‘Ik voeg een stukje koraal aan het koraalrif.’ Bernlef won de eerste AKO Literatuurprijs voor zijn roman Publiek geheim.

Ik had een mooie plek, aan tafelnummer drie, vooraan. Mensje van Keulen, genomineerd voor Liefde heeft geen hersens, en Mizzi van der Pluijm, directeur-uitgever van Atlas-Contact, zaten bij mij aan tafel. Het onderwerp van gesprek was de hele avond wie de prijs zou gaan winnen.

Als een lopend vuurtje verspreidde zich het gerucht dat Wouter van Oorschot, de uitgever van genomineerde Stephan Enter, al vele malen gefeliciteerd was. Hij had volgens velen de winnaar in huis. Het was net als vorig jaar. Toen was iedereen ervan overtuigd dat Peter Buwalda zou gaan winnen. Mensje van Keulen merkte op: ‘Ik ga hem niet winnen aangezien steeds mannen de AKO Literatuurprijs in de wacht slepen.’

Ook dit jaar was de uitslag verrassend. De tranen schoten in de ogen van Peter Terrin toen zijn naam genoemd werd. Toch knap dat ze dit tot op het laatste moment geheim hebben weten te houden.

Om half twee ’s nachts dook ik in een luxueus bed in Hotel Des Indes, waar alle auteurs mochten overnachten. Dank aan Mensje van Keulen! Ze besloot op het laatste moment niet gebruik te maken van de hotelkamer, waardoor de kamer mij en mijn partner werd aangeboden.

Vanochtend om 6.30 uur stond onze auto startklaar voor het hotel. Moe en voldaan reden we naar Haarlem om weer veel boeken te gaan verkopen.

Daan van der Valk