Stevige kritiek van Rob van Essen op zijn weblog op de campagne ‘Nederland Leest’. In een uitgebreide versie van het artikel dat hij voor Nrc Handelsblad schreef over De donkere kamer van Damokles gaat hij in op de CPNB-campagne. De inleiding van Claudia de Breij kan zijn goedkeuring niet wegdragen.

Als een boek grootschalig gepromoot moet worden, is het onvermijdelijk dat een Bekende Nederlander wordt ingeschakeld. Dat zou drempelverlagend moeten werken. (Maar je kan een drempel ook zó laag maken dat hij in een sleuf verandert, en dan kan je alsnog lelijk op je bek gaan als je niet uitkijkt.)

Ook het gedoe met rood/groene boekenleggers valt niet in goede aarde:

Het is een mooi initiatief, Nederland Leest, het is alleen jammer dat de organisatie op haar hurken gaat zitten. Ze hebben bij de CPNB niet door dat hun doelgroep net zo groot is als zij zelf, ze kunnen gewoon blijven staan. Jammer dat ze dat niet doorhebben en het in hun goed bedoelde minzaamheid allemaal net iets te simpel voorstellen.

Lees het hele stuk hier.