Het Letterkundig Museum heeft de literaire nalatenschap van Rudy Kousbroek (1929-2010) verworven. Een rijk archief vol correspondentie, aantekeningen, notities, manuscripten en documentatie over uiteenlopende onderwerpen. Ook bevat het archief vele brieven van vrienden en generatiegenoten als Hans Andreus, Remco Campert, Hugo Claus, Gerrit Kouwenaar, Lucebert en Simon Vinkenoog.

In 1975 werd Kousbroek bekroond met de P.C. Hooft-prijs voor zijn essayistische oeuvre en kende de Rijksuniversiteit Groningen hem in 1994 een eredoctoraat in de wijsbegeerte toe. De bul van deze benoeming is te bezichtigen in het Letterkundig Museum, dat een kleine tentoonstelling aan de nieuwe aanwinst wijdt.

Naast de bul toont het museum onder meer het typoscript van een nooit uitgegeven gedichtenbundel en diverse brieven van collega-dichters. Bijzonder zijn de potscherven en stukken pijpensteel die Kousbroek vond aan het strand op Banda in 1987. Een agenda uit 2010, met laatste aantekening op 21 maart, completeert de kleine tentoonstelling.