De Ierse schrijver/dandy Oscar Wilde werd in 1853 in Dublin geboren en overleed in 1900 te Parijs. Op 30 november, en dat was gisteren. De fotograaf en ik bezochten het gigantische grafmonument van Wilde op Père-Lachaise reeds enkele jaren geleden. Een koude voorjaarsdag, een stralende zon en gewapend met lippenstift om de schrijver een huldeblijk te brengen. Dat kon toen nog, een kusje aan de steen geven, en het was duidelijk een populair gebruik getuige de immense hoeveelheid zoenmondjes op het graf. Ten faveure van de zichtbaarheid van die zoenen is de kop van het grafbeeld op deze foto helaas gesneuveld. Een mens moet keuzes maken en zo ook de fotograaf.

Sinds vorig jaar is het niet meer mogelijk een verfkus af te drukken op Wilde’s graf omdat er een glazen dekplaat voor is gezet. Wilde was een estheet, een perfectionist, en wilde dan ook vast graag een mooi, schoon graf, aldus acteur Rupert Everett. ‘Als ze de steen gewoon zonder lipstick zouden kussen, hadden we dit niet hoeven doen,’ meldde kleinzoon Merlin Holland in 2011 bij de onthulling van het schoongepoetste en gerenoveerde graf. Jammer maar helaas, van zoenen gezuiverd staat het logge witte beeld nu te blinken in Parijs. Maar ik kan nog zeggen dat ik Oscar heb gekust, in het rood.

Roos Custers (foto: @ Dolf Verlinden)