‘Auteursrechttuig noemen we dat.’ Dat was de slotzin van advocaat Hans Bousie vorige week op de kwestie Hans Vervoort versus fotografe Quintalle Nix. Hij deed de uitspraak op de website van Boekblad. Vandaag biedt hij zijn excuses aan, evenals op twitter.

MEA CULPA

En zo ontving ik een brief van de advocate van mevrouw Nix met het verzoek om publiekelijk te laten weten dat mijn opmerkingen over auteursrechttuig niet mevrouw Nix persoonlijk betroffen. Een bijzondere ervaring voor een advocaat om een brief van een advocaat te krijgen die hem persoonlijk betreft. Maar de advocate van mevrouw Nix en daarmee mevrouw Nix heeft gelijk. Dus inderdaad bij deze. Mijn opmerkingen betroffen zeker niet mevrouw Nix persoonlijk. En er nog eens over nadenkend en ziend hoe deze reacties van kwaad tot erger gaan, betuig ik hierbij mijn spijt dat ik überhaupt het woord auteursrechttuig in de mond heb genomen, dat had ik niet moeten doen. Dat spijt mij. Ik hou niet van schelden op het web en nu heb ik er zelf aan mee gedaan.

Bousie blijft nog wel achter zijn column op Boekblad staan waarin hij het jatten van foto’s verdedigt door te verwijzen naar het citaatrecht.

Helemaal van harte ging het excuses aanbieden niet.

Dat de opmerkingen van Bousie zeker niet fotografe Nix betroffen, mag met een korreltje zout genomen worden en dat hij niet van schelden op het net houdt eveneens. Bousie schreef vorige week nog op twitter:

Hans Bousie is volgens zijn twitteraccount ‘Lawyer in media, entertainment & brands. Parttime goeroe en verder uitsluitend linkse hobby’s zoals nadenken’.

Belangenbehartiger Pictoright heeft nog steeds niet gereageerd op schriftelijke vragen van Tzum over deze kwestie.