Anne Vegter is benoemd tot Dichter des Vaderlands, dat is zojuist bekend gemaakt. Anne Vegter volgt vanaf vandaag Ramsey Nasr op. De benoemingscommissie bestond uit: Maria Barnas, Arie Boomsma, Arjen Fortuin, Piet Gerbrandy, Kristien Hemmerechts en Mei Li Vos.

De commissie roemt Vegter als ‘een uitermate veelzijdig dichter en schrijver wiens maatschappelijk engagement niet nieuw is en met de jaren steeds sterker lijkt te worden’ (…) ‘Vanwege haar open blik en indringende taal, omdat zij een brug kan slaan naar theater en beeldende kunst en omdat ze ook kinderen voor zich zal weten te winnen, is Anne Vegter de perfecte Dichter des Vaderlands.’

De plannen van Anne Vegter:

Met de DdV-Tourband gaat Vegter in het voorjaar van 2014 op reis langs al die regio’s en plaatsen waar door bezuinigingen bibliotheken en culturele centra zijn verdwenen. Vegter gaat bovendien op speurtocht door de moderne poëzie, ‘om al ingeslapen, wonderschone gedichten van nog geen tien, twintig, dertig jaar oud wakker te kussen.’ Ook zal Vegter initiatief nemen om het schrijven van poëzie te populariseren en tegelijk het niveau te verhogen. Moderne media zal zij bij haar activiteiten als Dichter des Vaderlands combineren met flashmobs of oeroude middelen als spreekkoren. Tot slot streeft Vegter ernaar ook internationaal de Nederlandse poëzie te vertegenwoordigen door ontmoetingen met collega Poet Laureates.

Vanavond (22:00 in Paradiso) tijdens een afscheidsconcert van Nasr zal Vegter officieel door haar voorganger worden geïnstalleerd. NRC brengt vandaag een interview met Anne Vegter en haar eerste gedicht als Dichter des Vaderlands. Vanavond om 22.00 uur zendt Nieuwsuur op Nederland 2 een portret uit van Anne Vegter.

Zie hier een Tzum-clip van Anne Vegter.

Op de website van NRC Handelsblad haar eerste gedicht met de regel: ‘BENG! KLEDDERRRRR! KLENG!’