De website literairedebuten.nl, opgericht in januari 2011, is uit de lucht. Op de site waren, zoals de naam al doet vermoeden, recensies van literaire debuten te lezen, geschreven door leden van de Vereniging van Letterkundigen. De teksten werden voorzien van beeldmateriaal, waaronder een afbeelding van het betreffende boekomslag en een foto van de auteur. Hans Vervoort, één van de krachten achter literairedebuten.nl, licht toe: ‘We halen de foto van de website van de auteur of van die van de uitgeverij in ’thumbnail’-grootte, met de aanname dat zo’n publiciteitsfoto bedoeld is voor ‘free publicity’.’

Die aanname heeft de website – die volledig draaide op liefdewerk oud papier – na twee jaar de kop gekost. Fotografe Quintalle Nix heeft een gepeperde rekening gestuurd voor het gebruik van vier foto’s. De bewuste auteursportretten, die na het ontvangen van de rekening van de fotografe direct werden verwijderd, stonden volgens Vervoort zonder naam en zonder het symbool voor copyright op de site van uitgeverij Nieuw Amsterdam en (met de naam onduidelijk vermeld) op die van uitgeverij Augustus.

‘Ze staat strikt genomen in haar recht want zelfs op een door de fotograaf anoniem geplaatste foto schijnen rechten te zitten, die op elk moment geclaimd kunnen worden. Ze zal haar pond vlees dus krijgen, een paar kilo zelfs want deze tarieven zijn absurd hoog voor het doorplaatsen van een al door de uitgeverij betaalde foto. Ik vind dat ze had moeten zorgen dat haar naam onder de foto’s stond of in elk geval aan het bestand gekoppeld was via IPTC/EXIF-gegevens.’

De drijfveren van literairedebuten.nl waren uiterst eerzaam. Auteurs willen graag zichtbaar zijn en zeker debutanten hebben, aldus Vervoort, baat bij aandacht voor werk en aangezicht. Boektitels raken daarnaast in rap tempo in de vergetelheid, dus er is ook nog eens haast geboden bij het plaatsen van de recensies en bijbehorend beeldmateriaal. Deze goedbedoelde motivaties ten spijt: aan auteursrechtelijk beschermd werk, geschreven of geschoten, hangt een prijskaartje en niet iedereen voelt evenveel sympathie voor de beginnende schrijver. Uit angst voor nog meer claims is de website nu geheel verwijderd.