De dichter Rodaan Al Galidi vluchtte in 1988 uit Irak en vroeg in Nederland asiel. Hij schrijft in het Nederlands en won vorig de Europese Unie-prijs voor de letteren voor Nederland, met zijn boek De autist en de postduif. Maar hij wist niet alle antwoorden van de inburgeringstoets en nu dreigt alsnog uitzetting. D66 in Zwolle, de woonplaats van de dichter, komt in actie. ‘Ik weet niet wanneer een vrouw ongesteld wordt na een miskraam, want ik ben nooit zwanger geweest. Dat kan ik bewijzen,’ zei Rodaan in de Volkskrant.

Ik heb in 2007 met deze dichter op een kerktoren gestaan om poëzie aan de man te brengen. Beneden in de toren beeldde hij de Christusfiguur na. Hij weet dan niet hoe snel een vrouw weer ongesteld wordt na een zwangerschap, maar hij kent wel de christelijke symboliek. Al vraag ik me af of jezus in zijn rechterhand ook een kopje koffie hield.