Christiaan Weijts is de winnaar van de BNG Literatuurprijs 2012. Dat is net bekendgemaakt in de Amstelkerk te Amsterdam. Hij krijgt de prijs voor zijn roman Euforie. Weijts wint 15.000 euro en ontvangt een sculptuur.

De BNG Literatuur Prijs is een oeuvreprijs, die vijf jaar geleden door literair agent Paul Sebes werd bedacht. De prijs is bedoeld om nog niet doorgebroken jonge auteurs mentale en financiële aanmoediging te geven. Genomineerd kunnen worden: Nederlandstalige auteurs die jonger zijn dan veertig, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn, geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari 2012 en 31 december 2012 een nieuw boek is verschenen.

De jury bestond dit jaar uit de volgende vier recensenten: Han Ceelen (De Morgen), Daniëlle Serdijn (de Volkskrant), Jeroen Vullings (Vrij Nederland) en Ward Wijndelts (NRC Handelsblad). De burgemeester van de gemeente Steenwijkerland, Marja van der Tas, heeft de jurybijeenkomsten voorgezeten. Jan van Mersbergen won vorig jaar de prijs.