Pablo Neruda's grave

De in 1973 overleden Chileense dichter Pablo Neruda zal worden opgegraven, zodat een autopsie kan worden uitgevoerd. Neruda, geboren als Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto, won in 1971 de Nobelprijs voor de Literatuur “for a poetry that with the action of an elemental force brings alive a continent’s destiny and dreams”. Het toekennen van de prijs was niet onomstreden vanwege Neruda’s politieke opvattingen, die bijvoorbeeld doorklinken in zijn Canto a Stalingrado (1942), een werk waarin de dichter zich een aanhanger van Stalin betoont. Later in zijn leven is hij teruggekomen op zijn sympathie voor de Russische dictator. Politieke overtuigingen hebben mogelijk ook een rol gespeeld bij het overlijden van Neruda. Vlak voor zijn dood – Neruda had prostaatkanker, volgens de officiële lezing werd zijn overlijden veroorzaakt door hartfalen als gevolg van extreme ondervoeding – pleegde Augusto Pinochet de staatsgreep waarna Chili jarenlang gebukt ging onder een repressief regime. Neruda werkte nauw samen met de voorganger van Pinochet, Salvador Allende, die tijdens de coup zelfmoord pleegde. Mensen uit Neruda’s omgeving vermoedden dat de dichter en politicus is vergiftigd in opdracht van Pinochet. Of er na zoveel jaren nog bewijs te vinden zal zijn van dit vermeende misdrijf wordt betwijfeld, maar toch heeft de rechterlijke macht in Chili besloten tot opgraving. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend.

(foto: Kimberly Jones – creative commons)