Joost Oomen wordt de opvolger van Stefan Nieuwenhuis als stadsdichter van Groningen. Dat werd op de slotmanifestatie van de Poëziemarathon bekend gemaakt door wethouder van cultuur Dig Istha. Helaas werd het juryrapport niet voorgelezen, waardoor we nooit zullen weten waarom Oomen is gekozen, maar duidelijk werd dat de nieuwe stadsdichter enorm blij was met zijn benoeming en dat de hele zaal hem dit ambt gunde. (Inmiddels staat het rapport online bij jurylid Joep van Ruiten.)

Joost Oomen is slechts 22 jaar, maar is al huisdichter van de universiteit van Groningen geweest, won daarna het Hendrik de Vries Stipendium en wordt door iedereen gezien als een groot talent. Een dichter die goed kan performen, goed kan organiseren en originele ideeën heeft.

Vanaf het balkon van het Grand Theatre deed Oomen de bevolking van Groningen meteen kond van zijn benoeming.

En nog een bewogen foto van vier stadsdichters op een rijtje: Ronald Ohlsen, Joost Oomen, Rense Sinkgraven en Stefan Nieuwenhuis.

(foto’s: © Coen Peppelenbos)