Het zoemde al een tijdje rond. Komt er een nieuwe roman van Donna Tartt? Het is eenentwintig jaar geleden dat Tartt de wereld veroverde met De verborgen geschiedenis (The Secret History). Tien jaar later, in 2003, verscheen De kleine vriend (The Litte Friend). En dit jaar, weer tien jaar later, komt ze met een nieuwe roman.

Uitgeverij De Bezige Bij brengt de nieuwe roman in september op de markt. De uitgeverij bevestigde dit zojuist op haar Facebook-pagina:

We bevestigen het dolgraag: ja, De Bezige Bij zal dit jaar de nieuwe roman van Donna Tartt uitgeven. De Nederlandse vertaling verschijnt zelfs een maand eerder dan de Amerikaanse editie, in september 2013.

De roman, die The Goldfinch gaat heten, vertelt het verhaal over de New Yorkse jongen Theo Decker. Hij overleeft een explosie waar zijn moeder bij om het leven komt. Via een schilderij dat hem aan zijn moeder doet herinneren, komt hij terecht in de onderwereld van de kunst.