In eerste instantie zegt Marischka Verbeek van boekhandel Savannah Bay in Utrecht dat ze niet zoveel merkt van het Van Dis-effect, maar gaandeweg de dag moet ze dat bericht al bijstellen: ‘Vanmiddag één en al vragen naar de boeken die bij Van Dis waren!’ Die indruk had ik gisteren ook in Groningen bij boekhandel Godert Walter waar een man vroeg naar het boek van Judith Schalansky. Dat bleek al verkocht te zijn, evenals het Duitse origineel. Iemke Tijsma van Scholtens / De Slegte bevestigt dat beeld: een collega zoekt in de computer en ziet dat er vooral vraag is naar Judith Schalansky.

Bart Temme, Tzum-redacteur en boekverkoper bij Van der Velde in Leeuwarden, beaamt: ‘Ja, het effect is zeker merkbaar. Vooral de roman van Judith Schalansky verkoopt erg goed. We hebben een tafel met alle besproken boeken erop; er wordt veel naar gevraagd. Ook de DVD-box met hoogtepunten uit de serie staat er bij!’

Op Facebook stelde ik dezelfde vraag en ook daar komt hetzelfde beeld naar voren. Monique Eskens van De Drvkkery in Middelburg: ‘Schalansky met stip de beste, Stafford Smith goede tweede en Biesheuvel mondjesmaat (staat al in veel boekenkasten).’ Cor Wiersma van boekhandel Los in Bussum: ‘Hier ook, Schalansky uitverkocht, Biesheuvel Verzameld werk een paar keer verkocht (opmerkelijk), Stafford Smith blijft een beetje achter, maar wat een honger hadden deze mensen…. eindelijk weer eens echte televisie. Er moet toch wel een tweede Van Dis rondlopen?’ Ten slotte Martin Verrips van boekhandel Van de Ven in Soest: ‘Blijmakend! Schalansky zo goed als uitverkocht, Stafford Smith deed goed mee en alles van Van Dis loopt als een trein. Van mij mag hij iedere week op tv!’

0