Als je zo oud bent als ik (48) dan is de ‘echte’ koningin nog altijd Juliana, zoals de ‘echte’ Sinterklaas Adrie van Oorschot was. Alles wat erna kwam is surrogaat.

Willem-Alexander (46 vandaag) is een generatiegenoot. Bij generatiegenoten weeg je altijd hun kennis en kunde af tegen die van jezelf. Ik weet zeker dat ik meer boeken heb gelezen dan de nieuwe koning. En al kan hij vliegtuigen besturen of hamburgers bakken in een onderzeeër, hij zal altijd bij mij achterblijven in leeskilometers. Ik denk dat ik nu aan prestige gewonnen heb.

Ik denk dat Beatrix ook veel las. Echte literatuur, van Huygens tot Grunberg. Met haar durf ik me niet te meten.

Ik heb op voorhand ook al veel vertrouwen in koningin Amalia. Tegen haar hoef ik niet op te bieden.

De bovenstaande foto is gemaakt op 27 juli 1938, in Duitsland. Juliana kiepert de kinderwagen omhoog. Misschien lag Beatrix te huilen. Aan haar gezichtsuitdrukking vindt ze het wel wat eng worden nu. Wat doet mama nu, zal ze in haar babybrein gedacht hebben. De rest van de wereld denkt: wat doet de kroonprinses van Nederland nou weer?

De kroonprinses heeft ook de pop van Beatrix in haar hand. Geef terug, denkt Beatrix, dat is mijn pop. En zet die wagen weer recht, het is geen speelgoed.