Atte Jongstra schrijft dit jaar het geschenkboek ter gelegenheid van de Moanne fan it Fryske Boek (Maand van het Friese Boek). Dat heeft hij tegenover Tzum.info bevestigd.

De maand, waarin verschillende activiteiten op literair gebied worden georganiseerd, is een manier om Friestalige boeken te promoten. Elk jaar wordt er door boekhandels een geschenkboek gratis weggegeven aan lezers die een Fries boek kopen.

Het is de eerste keer dat een schrijver uit de Nederlandse literatuur wordt gevraagd om het Friese geschenkboek te schrijven. Het verhaal van Jongstra zal vertaald worden in het Fries, na de actiemaand komt de Arbeiderspers met de oorspronkelijke Nederlandse editie – Diepte! De geschiedenis van een dorp getiteld.

Jongstra liet Tzum.info alvast weten waar het geschenkboek over zal gaan:

In Wispolia lijkt nooit iets te gebeuren. Dan wordt in 1959 een mysterieus gat in de grond ontdekt. Hoofdpersoon Junius herinnert zich hoe hij reeds als Friese peuter een manische belangstelling voor gaten ontwikkelt. Hij ziet ze overal, ze krijgen gaande de geschiedenis mythische proporties.

De Moanne fan it Fryske Boek gaat op vrijdag 13 september van start met het Boekefeest, waar Jongstra eregast zal zijn.