Slik

Nog voor de foetus geboren wordt kan hij

sterven. We zijn er nooit te jong voor.

De vrouw krijgt een zaadje van de man,

legt hij uit. Mijn zoontje vraagt of de vrouw

het lang in haar hand moet houden. Ik voer

een gesprek, staar naar het donkerrood

van bladeren tegen hemelzeil. En denk dit.

Dit zie ik. Dit wil ik vasthouden. En dan is het er

nog even. En al niet meer.

Ik leg dit vast. Sterven kunnen we. We zijn

er nooit te jong voor. Ik ben nog niet klaar.

Alsof het een grap is, is dood omkeerbaar.

Is de champignon die ik in plakken snijd

dood? Alles wat gekauwd en gegeten wordt.

Doorslikken alleen telt niet. Jouw zaad

dat ik inslik. Ook Jonas in de walvis leeft nog.

Jannah Loontjens

Jannah Loontjens werd geboren in Denemarken en groeide op in Zweden en Nederland. Ze publiceerde vier dichtbundels en twee romans. Recent verscheen van haar hand het essayboek Mijn leven is mooier dan literatuur: Een kleine filosofie van het schrijverschap. Haar laatste dichtbundel Dat ben jij toch is zeer enthousiast onthaald en is net aan een tweede druk toe. Zie ook: www.jannahloontjens.nl

(foto: Martijn van de Griendt)