Tot nu toe was het volkomen langs me heen gegaan: de verschijning van Een blik jodenkoeken van Jessica Meijer, maar ze heeft al elke krant gehaald en is in diverse radio-uitzendingen geweest, is op tv geweest en komt er binnenkort weer op. En dat allemaal dankzij een retegeil mediaonderwerp: Jessica Meijer is de dochter van Ischa Meijer en in haar autobiografische boek legt ze een link tussen haar eetstoornis boulimia en het verschijnen van het boek I.M. van Connie Palmen.

Ziekte + beroemde dode vader + beroemde stiefmoeder = media-aandacht.

Vanavond vertelde Meijer op Kunststof radio voor de zoveelste keer hetzelfde verhaal. Dat ze schrok van de zinnen in I.M. die gaan over de scheiding van haar ouders. Dat ze graag vooraf inzage had gehad in de het boek van Palmen. Het lezen van I.M. als veertienjarige vond ze ‘overwhelming’. ‘Ik heb toen eigenlijk voor het eerst overgegeven, wat toch wel een cruciale ontwikkeling is binnen een ziekte als boulimia. En in die periode daarna ben ik meerdere malen gaan overgeven.’

Luister het hele interview hier na.

Voor mensen die het gezellige gebabbel van Koffietijd tv aankunnen, kijk hier. Dan horen we de presentatrices Loretta Schrijver en Pernille La Lau inlevende vragen stellen: ‘Maar wat was het grote verdriet?’ ‘Ja, dat is vooral lastig. Op de momenten dat je denkt, hè ik ben eigenlijk heel blij en vrolijk en ineens iemand “Goh, je vader”, dat je denkt: jeetje.’

Connie Palmen komt uit dit alles wat mij betreft het beste naar voren. Zij verdedigde zich met de stelling dat zij alles kan en mag schrijven. In tegenstelling tot Jessica Meijer bij I.M., kreeg Palmen Een blik jodenkoeken wel van tevoren te lezen. ‘Ze heeft niet veel gezegd. Dat is haar keuze. Ze laat me,’ zegt Meijer in een interview in Opzij. Pluimen voor Palmen.