Eerder schreef Kristien Hemmerechts al een boek over de dood van haar tweede man, de dichter Herman De Coninck – Taal zonder mij getiteld. Maar afgelopen nacht deed ze in het EO-programma De Kist nieuwe uitspraken over de dood van De Coninck. De dichter overleed in 1997 aan een hartstilstand. Het gebeurde in Lissabon waar hij met een groep schrijvers verbleef voor een congres. Ze vertelde uitvoerig over het doodsbericht van haar man. Hugo Claus bracht haar het bericht via de telefoon.

Hugo Claus was de slechts mogelijke keuze, want hij durfde het niet te zeggen. Die begon rond de pot te draaien. Dat er iets was met Herman. Het ging niet helemaal goed. Hij had net zo goed een griepje kunnen hebben of zo, zoals Hugo het vertelde. Maar in dat gezelschap was er een vrouw die journaliste was. Die had gebeld naar de nieuwsredactie van de VRT.

Dus… En toen plotseling belde Tom Lanoye om me te condoleren. Ik zeg: ‘Maar Tom, hij is niet goed, maar hij is er nog.’ En ik kreeg nog telefoons. En toen kwamen er mensen aan de deur.

Ik dacht wat is dat? Toen heb ik het hotel gebeld om te vragen naar de man die zich niet goed voelde. Toen zeiden ze: ‘That gentleman is dead, madam.’ Het was dus al in het nieuws geweest, maar ik wist van niets.

De presentator zegt vervolgens: ‘Je vertelt het bijna als ware het een klucht.’ Hemmerechts reageert vervolgens stellig: ‘Ik zie het nu ook wel als een klucht.’

Get Microsoft Silverlight

0