Een paar dagen geleden berichtte Tzum.info over een storende fout in het nieuw Liedboek. In een gedicht van Ted van Lieshout, dat is opgenomen in het Liedboek, ontbrak het woordje ‘dat’. Van Lieshout reageerde op ons weblog zeer verbaasd: ‘Ik vind het moeilijk om te geloven dat hier sprake is van een vergissing, want de strekking van die regel is nu veel godsdienstiger dan de originele regel.’

We vroegen de redactie van het Liedboek meteen om een reactie, maar het bleef stil. Het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen pakte het nieuws van Tzum.info op en vroeg gisteravond de eindredacteur van het Liedboek, Pieter Endedijk, om een reactie:

Het is echt een fout geweest, het woordje ‘dat’ had er zeker moeten staan. Het is een fout die er helaas ingeslopen is en niet in de eindcorrectie is opgemerkt. Ik wil namens de redactie onze excuses aan meneer Van Lieshout aanbieden. Ik praat het niet goed, het is niet in orde. In de tweede druk, die over enkele weken verschijnt, komt het gedicht er goed in te staan.

Ted van Lieshout reageerde ook in de uitzending.

Ik ben niet boos, ik ben wel een beetje gepikeerd, omdat dit ene woord zoveel verschilt maakt. Als een uitgeverij je gedicht wil overnemen, dan zijn er een aantal voorwaarden aan verbonden, waaronder dat een gedicht zorgvuldig moet worden overgenomen. Je moet heel zorgvuldig kijken of je het gedicht juist hebt overgenomen. Dat is in dit geval niet gebeurd en dat valt de uitgeverij te verwijten.