Vandaag heeft uitgeverij Querido bekendgemaakt dat ze ophoudt met de reeks Poëziespektakel. In totaal zijn er vijf delen verschenen. Alle dichters en illustratoren die de afgelopen jaren hebben meegewerkt aan het poëzieproject ontvingen vandaag een brief. Daarin staat te lezen:

(…) [we] hebben achter de schermen vrij serieuze gesprekken moeten voeren over het voortbestaan van het project. Daar waren verschillende redenen voor: de verkochte oplage daalde sterk; de subsidie die we konden inwinnen liep terug en het blijft voor de redactie een zeer arbeidsintensief project, een argument dat in economisch hachelijke tijden extra zwaar weegt. Ook een nieuwe subsidieaanvraag om het spektakel digitaal voort te kunnen zetten, leidde helaas niet tot resultaat.

Eerder meldde Tzum.info nog dat er een zesde deel van Poëziespektakel zou verschijnen, weliswaar in gewijzigde vorm.

De uitgeverij bedankt in de brief iedereen die de afgelopen jaren hun werk heeft ingestuurd. Ook zijn er lovende woorden voor de samensteller Ted van Lieshout en de redactieleden van Poëziespektakel: ‘We zijn erg blij dat we vijf jaar lang de mooiste hedendaagse kinderpoëzie uit Vlaanderen en Nederland konden publiceren, in een eigenzinnige en prikkelende vormgeving en samenstelling door Ted van Lieshout. We zijn Ted en de redactieleden Jacques Dohmen, Mirjam Bolt en Belle Kuijken erg dankbaar voor hun grote inzet.’

Querido blijft de kinderpoëzie een warm hart toedragen. De uitgeverij bekijkt op welke manier ze de komende jaren gedichten voor kinderen kan blijven uitgeven.