Een week geleden schreef de Leeuwarder Courant over het sluiten van het Anna Blaman Huis in de openbare bibliotheek Leeuwarden. Het Anna Blaman Huis is de Friese vestiging van Stichting IHLIA, die landelijk en internationaal een taak heeft in het bewaren en beschikbaar stellen van erfgoed op het terrein van LHBT (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders).

Truus Boer, medewerkster van het Anna Blaman Huis bepleit in een brief (Leeuwarder Courant 14 juli, niet online) aan burgemeester en wethouders van Leeuwarden dat de Friese collectie boeken, krantenartikelen, radio- en tv- opnames over de geschiedenis van homoseksualiteit in Friesland, behouden moet blijven voor Friesland omdat ze beschouwd moet worden als Fries cultureel erfgoed.

Op de website van IHLIA staat:

Al jaren is duidelijk dat de Friese vestiging van de Stichting IHLIA niet in staat is zich zelf te bedruipen. De inkomsten uit de subsidie van de Gemeente Leeuwarden en de Provincie Friesland en de kosten van de vestiging raken meer en meer uit balans. Het oplopende tekort van IHLIA Leeuwarden was een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van de hele organisatie.

Het Anna Blaman Huis zal per één oktober (na dertig jaar) de deuren moeten sluiten. Het beheer van de collectie (ook het Friese LHBT-erfgoed) zal worden overgenomen door de Landelijke vestiging in de OBA in Amsterdam, aldus de stichting.

(afbeelding: profielfoto Twitter IHLIA)