Vorige week meldde Tzum.info dat het boekenfestival Manuscripta flink op de schop gaat. Manuscripta vindt dit jaar plaats op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september en valt samen met de Uitmarkt in Amsterdam. De CPNB heeft daarom besloten om met de Uitmarkt te gaan samenwerken. Er zal geprogrammeerd worden in blokken met verschillende auteurs volgens ‘een De Wereld Draait Door-achtige formule’.

De nieuwe opzet van Manuscripta zorgde voor veel discussie binnen het boekenvak. Boekverkoopster Martha Baalbergen zei tegen Boekblad: ‘Doe Manuscripta wel of niet, maar vergooi je geld niet aan de Uitmarkt.’ Boekhandelaren merken ook op dat de afgelopen jaren het aantal bezoekers terugliep.

‘Onder leiding van Eppo van Nispen zijn er afgelopen twee jaar veranderingen aangebracht, maar het aantal bezoekers is gedaald,’ aldus Carole de Mooi. Ook de redactie van Tzum.info, die de laatste jaren het boekenfestival bezocht, ontving berichten over de terugloop van het aantal bezoekers.

Intussen heeft Eppo van Nispen, directeur van de CPNB, op de ophef gereageerd. Hij ontkent dat het aantal bezoekers van het festival is teruggelopen.

Als eerste is het aantal bezoekers van Manuscripta jaar op jaar gegroeid, met meer dan 8000 bezoekers het laatste jaar.

Waarom gaat het festival dan op de schop? Van Nispen:

We krijgen een mooie eigen festivalplek op het museumplein met ruimte voor ontmoeting, inspiratie en alles waar het boekenvak goed in is. En daar komen de bezoekers voor. Op dit moment wordt keihard gewerkt aan een aantrekkelijke programmering. Manuscripta zal meer bezoekers trekken dan ooit en het geld is dan ook meer dan goed besteed.

Dus het aantal bezoekers viel de laatste jaren toch tegen? Van Nispen:

Voordat iedereen nu weer meteen zijn oordeel klaar heeft, laten we eerst onze schouders hieronder zetten en er iets prachtigs van maken. Aan ons zal het niet liggen. Museumplein here we come…