Vanaf vandaag ligt de biografie van de Vlaamse schrijver Gerard Walschap (1898-1989) in de boekwinkel, hij is bekend van de romans Houtekiet en Een mens van goede wil. In een interview met Knack geeft biograaf Jos Borré vandaag enkele onthullingen over het leven van Walschap. Hij blijkt niet de vrolijke, heidense ‘Houtekiet’ te zijn zoals iedereen dacht:

Walschap heeft (…) altijd op de achtergrond de gedachte aan zelfmoord met zich meegedragen. Hij koesterde een grote wanhoop in het leven. Dat had natuurlijk te maken met zijn geloofsverlies maar vooral met existentiële ontreddering. Hij heeft zich altijd zeer eenzaam gevoeld en intellectueel geïsoleerd.

Zeker in de jaren ’30 merk je in artikels in het blad ‘Hooger Leven’ hoe zelfmoord en zelfmoordenaars hem bezig houden.

Hij heeft geen concrete poging tot zelfmoord ondernomen maar de radeloosheid bij zijn uittreding uit het klooster en de schuld om zijn grote seksuele libido lieten hem niet los.