Gisteren werden de Zilveren Griffels en Zilveren Penselen uitgereikt. Op 1 oktober wordt bekend wie er met een Gouden Griffel en een Gouden Penseel vandoor gaat. De jury zegt dat 2012 ‘niet een jaar [is] dat overliep van goede boeken’. In de categorie 9+ is de jury zelfs buiten haar boekje gegaan:

We hebben het dan over Spinder en Zwarte zwaan. Het laatstgenoemde boek was ingezonden voor de Gouden Lijst en volgens de reglementen zou de Griffeljury het dus niet in haar besprekingen hebben kunnen betrekken. Dat hebben we toch gedaan, met uiteindelijk de zegen van de CPNB.

Even verderop is de jury weer kritisch:

Opvallend voor de productie in 2012 was het aantal boeken over al dan niet dementerende opa’s en oma’s, boeken over geboorte, boeken met een digitaal extra, boeken rond een historische gebeurtenis en boeken in een reeks. De oogst van 2012 is, zoals eerder vermeld, over de gehele linie genomen niet overweldigend. Vooral de categorie 0-6 wordt geteisterd door middelmatige boeken en zelfs door gemakzuchtig maakwerk. Ook trof de jury hierin nogal wat boeken aan die overtuigend ingezet werden, maar een teleurstellend vervolg kenden.

Lees het hele juryrapport (pdf) hier.

Zilveren Griffels

Zondag – Kim Fupz Aakeson (Querido) – tot 6 jaar

Zoveel als de wereld hou ik van jou – Imme Dros (Querido) – tot 6 jaar

Springdag – Anne Provoost (De Eenhoorn) – vanaf 6 jaar

Wie klopt daar? – Bart Moeyaert (De Eenhoorn) – vanaf 6 jaar

Spinder – Simon van der Geest (Querido) – vanaf 9 jaar

Zwarte zwaan – Gideon Samson (Leopold) – vanaf 9 jaar

De slipper van Maria Bonita – Liesbet Ruben & Babette van Ogtrop (KIT Publishers) – informatief

Zilveren Penseel

Aan de kant, ik ben je oma niet! van Sylvia Weve en auteur Bette Westera (Gottmer)

Nederland van Charlotte Dematons (Lemniscaat)

0