Ruim een jaar geleden meldde Tzum.info dat Jeroen Brouwers geen romans meer zou gaan schrijven. Naar aanleiding van zijn nominatie voor de Gouden Boekenuil zei Brouwers namelijk dat Bittere bloemen (2011) zijn laatste roman was:

Er komt nog wel van alles in literaire zin, maar een roman niet meer, denk ik. Ik vind het mooi geweest zo.

Toch verschijnt er begin 2014 een nieuwe roman van zijn hand, Het hout getiteld. De aankondiging werd eigenlijk al een paar weken geleden zijdelings gedaan. Uitgeverij Atlas Contact kondigde Het hout aan in een persbericht dat de verschijning van Datumloze dagen (2007) in het Frans meldde.

Maar nu is het verschijnen van de roman ook officieel bekendgemaakt. De nieuwe roman van Brouwers is Het rapport van Deetman in romanvorm.

Als tegenhanger van het overheersend protestante geschrijf in de huidige Nederlandse letteren is Het hout een ‘katholieke’ roman. In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats. De roman geeft een cynisch beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.

 

0

Reacties