Joost Nijsen van Podium neemt doorgaans geen blad voor de mond en dat is in uitgeversland heel plezierig. Gisteren werd Brave New Books gelanceerd. Nijsen gunt iedereen ‘zijn boterham’, maar zou zelf nooit aan zo’n initiatief (al noemt hij Brave New Books niet met name) meewerken, schrijft hij in zijn column.

Waarom zou je als uitgever in hemelsnaam betrokken willen zijn bij de exploitatie van teksten die ontroerend noch onderhoudend zijn, fascinerend noch informatief? Of, erger nog, die je eigenlijk stuitend slecht dan wel oninteressant vindt en normaal gesproken met een standaardbriefje zou retourneren? Omdat je de huur wilt kunnen betalen? Je bent toch niet de uitgeverij ingegaan om de dag door te komen en ’s avonds een bord warm eten op tafel te kunnen zetten?

Joost Nijsen is uitgever van onder meer Kluun. Lees zijn hele column hier.

0