Het begon met een tweet van de redacteur van Joost Zwagerman: ‘Wat een prachtig boek wordt Americana van Joost Zwagerman! Ben er nu elke avond mee bezig, vind t geweldig…’ Het boekenvak schrok op Twitter wakker. Komt hij na elf jaar met een nieuwe roman (de Boekenweeknovelle Duel even buiten beschouwing latend)? Het blijkt echter om non-fictie te gaan. De Arbeiderspers meldt:

Americana is het magnum opus van Joost Zwagerman, voor zover het om zijn non-fictie gaat. In het boek worden alle stukken verzameld die hij in de loop der jaren heeft geschreven over de Amerikaanse cultuur: film, popmuziek, fotografie, literatuur, architectuur etc. Daarmee is Americana niet alleen een totaaloverzicht van het schrijverschap van Zwagerman, een soort autobiografie in essayvorm, maar ook van de Amerikaanse samenleving in de afgelopen decennia.

Volgens de uitgeverij staan er in Americana ook niet eerder gepubliceerde essays. In oktober verschijnt het nieuwe werk van Zwagerman in een cassette, verdeeld over twee delen.

0