Beetje slaapverwekkende uitslag: voor de vierde maal wint Geronimo Stilton in de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar de Prijs van de Nederlandse Kinderjury., nu voor het boek Fantasia VII. In de categorie 9 tot en met 12-jarigen won Manon Sikkel voor de tweede maal, nu met Voor wie doe jij een moord? door IzzyLove.

Uit het juryrapport van de 6 tot en met 9-jarigen:

Het is leuk dat er zo veel fantasie in het boek zit. Sommige dingen kunnen natuurlijk helemaal niet en toch geloofje het. Dat is knap. Bijvoorbeeld dat Krap in zijn schelp een heel groot huis heeft. En dat een muis, Geronimo, daar gewoon in past. Maar hoe je van een muis een omelet kan maken, dat snappen de Senaatsleden dan weer niet!

Erg gelachen hebben ze ook om Kraps woordgebruik. Bijvoorbeeld om de zin ‘Sorry dinges, ik moet mijn tante dinges dingesen. Geen ding te verliezen!’. Of om kleine woordgrapjes, zoals op het certificaat voor de “on-aard-igste” aardmannetjes van heel Fantasia. Daarnaast blijven de geurbladzijdes en de 3D-pagina’s heel speciaal aan dit boek, dat onderscheidt het van andere boeken. Helemaal toen één van de Senaatsleden er achter kwam dat alleen in Nederland de 3Dpagina’s zijn toegevoegd. “Dat is echt een pluspunt voor Nederland”.

Uit het juryrapport van de 9 tot en met 12-jarigen:

In het boek zitten veel grappige gebeurtenissen zoals het moment waarop Isa in het donker opgesloten zit op de wc. Ook het verzinsel van de geplette hamstersoep vind de Senaat erg geestig. De moord in het boek maakt het niet griezelig, wel spannend: je wil steeds blijven doorlezen.

Na het lezen van de mythe over Elektra achterin het boek snapte de Senaat de keuze voor de naam Elektra. Bijzonder om op deze manier iets extra’s aan het boek toe te voegen!

De Prijs van de Nederlandse Kinderjury is een publieksprijs voor kinderboeken in Nederland en werd voor de 26ste keer uitgereikt.