Bill Mensema is niet alleen schrijver, hij heeft ook een roemrucht verleden als rocker. Gisteren werd in de Brasserie van Het Paleis in Groningen zijn bundeling muziekverhalen gepresenteerd. Uitgever Anton Scheepstra van Passage maakte een doos open met een scherp mes en gaf daarna het eerste exemplaar van Rock 7 aan de gelukkige auteur.

eerste exemplaar

Het eerste gedeelte van het programma zat er toen al op met gastoptredens van Kasper Peters, Hubert Klaver, Fieke Gosselaar en Herman Sandman. Optredens die de Mensema zelf niet meemaakte omdat hij zenuwachtig rokend zich buiten zat voor te bereiden op zijn optreden.

‘Heb je er een beetje zin in?’ vroeg ik.

‘Ach man,’ zei Mensema en hij keek als een schaap voor het slachthuis.

Mensema bereidt zich voor

Maar uiteindelijk moest Mensema zelf aan de bak. Hij knakte direct zijn eerste exemplaar in de rug en legde die voor zich om onvoorbereid een stuk voor te lezen.

Mensema leest voor

mensema met publiek

De muziekverhalen in Rock 7 gaan over The Eagles, Cuby, Joni Mitchell, The White Stripes, Bauhaus, Bob Dylan, Jeffrey Lee Pierce, maar ook over obscure bands als Tedje en de flikkers en Supertamp.

Daarna speelde Bill Mensema met zijn oude band een aantal nummers en was het voor de Tzum-redacteuren, gewend aan de tedere klanken van Satie en Chopin, tijd om even buiten te gaan staan. Rock is leuk, maar je moet er niet te dicht bij staan.

Mensema signeert

De zenuwen van de schrijver/zanger waren volledig voorbij toen hij aan de signeertafel zat. In de verte zagen we een schaal bitterballen voorbij gaan. We namen een glas witte wijn en keken naar de gestaag vallende regen buiten. Er kwamen allerlei tedere gevoelens boven. Die Bill Mensema was ook een fijne beer. Toen keken we naar de achterflap en schrokken ons een hoedje.