ANSICHT UIT BRANTES*

voor J. I.

De huizen hangen hier met spuugklodders

en speekseldraden vast aan het azuur: marionetten

van die goddelijke jeune premier, etages hogerop.

De aarde aarzelt tussen vaginaverdriet en peniskermis,

tussen dovemansdorst en blindelingenhonger.

Hier is het dat wij alles willen: een berg die een lucht

zomaar zoent, gekwijl waaruit een dorp tevoorschijn lekt.

Zo spannen allen hier volmondig samen met lucht en berg en dorp.

En ook al zie je haast geen mens, eendrachtig dragen zij

één naam. Want zo verzameld noemen zij zich Brantes.

De goden van een ander land zijn vaak vraatzuchtiger:

soms eist elkeen van hen het offer van een naamloos kind.

Maar driemaal daags rukken mannen zich hier af. Zwijgzaam.

Van pure pijn om niet of wel te zijn. Al naargelang.

Hoe kunnen dan hun vrouwen toch zo morsig blijven baren?

*Brantes: dorp in het Zuid-Franse departement Vaucluse.

Luuk Gruwez

Luuk Gruwez (Kortrijk 9 augustus 1953), woont sinds 1976 in Hasselt (B), waar hij tot 1995 werkzaam was in het kunstonderwijs. Hij breekt voor het eerst door met de dichtbundel De feestelijke verliezer (1985). Daarop volgende bundels (Dikke mensen uit 1990 en Vuile manieren uit 1994) worden meermalen bekroond. Zijn in 1994 verschenen prozadebuut, Het bal van opa Bing, krijgt de Geertjan Lubberhuizenprijs. Nog proza komt er in 1998 in de prestigieuze reeks Privé-domein: Het land van de wangen. Hierna volgen weer een aantal dichtbundels: Dieven en geliefden (2000), Allemansgek (2004) en Lagerwal (2008). Op Gedichtendag 2009 publiceert Gruwez het gedichtendagessay onder de titel Pizza Peperkoek. In 2010 verschijnt Garderobe, waarin hij een ruime keuze uit al zijn gedichten maakt. In het najaar van 2011 brengt hij onder de titel Krombeke retour / Deerlijk retour nog eens een semi-autobiografisch prozaboek uit. In maart 2012, ten slotte, ziet de dichtbundel Wijvenheide het licht. Met onder meer zes gedichten in het Groot Verzenboek van Jozef Deleu en acht in Komrijs Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw geldt Gruwez als een van de meest gebloemleesde dichters in het Nederlandse taalgebied.

(Foto: © Mieke Deferme)

0