Het radioprogramma Vroege Vogels heeft, in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant een nieuwe prijs in het leven geroepen: de Jan Wolkers Prijs. De onderscheiding – bestaand uit een bedrag van 5000 euro en een tekening door Siegfried Woldhek – is bedoeld voor het beste natuurboek. ‘Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur, is behoefte aan gepassioneerde groene boeken.’

Onder de noemer ‘natuurboek’ kun je heel wat genres scharen en dat is dan ook wat de longlist, die gisteren bekend werd gemaakt, kenmerkt. Op de lijst staan bijvoorbeeld De bilnaad van de teek, een bundeling van columns door Kees Moeliker, het dagboek Het verlangen naar hazelworm van Koos van Zomeren, de ‘natuurbijbel’ van Marcel van Dam over zijn landgoed De Steigerberg, het wetenschappelijk betoog De bonobo en de tien geboden van hoogleraar psychologie Frans de Waal en een kook-, tuin- en natuurboek Met mest en vork door Alma Huisken en Doortje Stellwagen. De volledige lijst kun je hier nalezen.

Karina Wolkers, de weduwe van Jan Wolkers, vindt het een goed idee om de prijs naar de schrijver te vernoemen: ‘Het klinkt mooi hè, de Jan Wolkers Prijs. Nou was Jan wat ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.’ In september zullen vijf boeken worden genomineerd, in oktober wordt de winnaar gelauwerd. De jury bestaat uit Johan van de Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Joost Huijsing (eindredacteur Vroege Vogels).