Deze week publiceert het Amerikaanse Strand Magazine een nooit eerder verschenen kort verhaal van Joseph Heller.

Almost Like Christmas speelt in een zuidelijke stad van de Verenigde Staten en verhaalt over een blanke man die wordt neergestoken en in een coma wegvalt. De hoofdverdachte is een zwarte man die ondervraagt wordt door een leraar genaamd Carter. Ondertussen maakt het dorp zich op, als ware het bijna kerstmis, voor de ontknoping.

Heller, de auteur van onder meer Closing TimePicture This en de klassieker Catch 22 – een van de grote oorlogsromans van de twintigste eeuw, schreef Almost Like Christmas waarschijnlijk eind jaren veertig of begin jaren vijftig: vlak nadat hij terugkeerde van de Tweede Wereldoorlog.

Volgens biograaf Tracy Daugherty ontbeert het relaas Heller’s latere,  typerende satirische ondertoon, maar is het wel ‘as bleak’. Daugherty noemt verder William Saroyan (The Human Comedy, 1943) als waarschijnlijke invloed dankzij het uitstraling van de ‘depression-era’ en de ‘hard-boiled-style’.

Strand Magazine geniet naam en faam vanwege korte verhalen. Eerder al publiceerde het tijdschrift werk van Agatha Christie en Mark Twain. Joseph Heller overleed in 1999. Van zijn Catch 22 werden ruim tien miljoen exemplaren weggezet.