Vandaag werd bekend gemaakt dat Jelle Brandt Corstius volgend jaar het Boekenweekessay gaat schrijven. Vanavond is hij te gast bij Knevel & Van den Brink. Het thema van de Boekenweek luidt ‘Ondertussen ergens anders’ een constructie met zoveel onbepaaldheden dat elk boek binnen het thema zal passen, maar volgens het persbericht van de CPNB moeten we het toch vooral in de hoek van de reisverhalen zoeken:

Al eeuwen trekken schrijvers van reisverhalen lezers een andere wereld in, zoals Herodotus met zijn Historiën, Bontekoe met zijn scheepsjournaal en Jonathan Swift met zijn fictieve Gullivers reizen. En nog steeds is reizen een geliefd onderwerp: Bob den Uyl, Cees Nooteboom, V. S. Naipaul, Boudewijn Büch, Paul Theroux, Adriaan van Dis, Lieve Joris, Carolijn Visser en vele anderen; zij reisden allen de wereld over en namen hun lezers mee. Want dat is wat een goed reisboek doet, het inspireert tot reizen in het echt of in je hoofd. De Boekenweek 2014 met het motto Ondertussen ergens anders verkent onze horizon.

De 79e Boekenweek vindt plaats van zaterdag 8 tot en met zondag 16 maart. Het is te hopen dat er tegen die tijd weer een reisboek van Bob den Uyl in de winkel ligt.

0