Gisteren werd bekend gemaakt dat Eric de Kuyper de vijfjaarlijkse prijs voor essay van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde gewonnen heeft voor zijn boek Applaus (uitgeverij Vantilt).

De jury:

De Kuyper schrijft, in een meanderende, zeer persoonlijke en soms poëtische stijl, over theater, opera, dans, film en literatuur, maar in zijn literatuur- en kunstkritische teksten is de autobiografische fictie nooit afwezig, wat zijn essays een extra literaire dimensie verleent.

De hier gebundelde opstellen zijn ondergebracht in vier afdelingen: theater, opera, dans en lectuur. Ze zijn, zoals steeds bij De Kuyper, verrassend, persoonlijk, diepzinnig en tegelijk lichtvoetig. De Kuyper heeft duidelijke inzichten en opvattingen, die vaak tegen de stroom ingaan, maar steeds getuigen van een gedrevenheid en deskundigheid die de lezer meenemen in zijn ervaringswereld.

De andere genomineerden waren: Carel Peeters met Gevoelige ideeën (2008), Rob Wijnberg met Nietzsche & Kant lezen de krant. Denkers van vroeger over dilemma’s van nu (2009), Erwin Mortier met Wat voorbij is begint pas. Lichtzinnige meditaties over het schrijven (2010), Bas Heijne met Echt zien. Literatuur in het mediatijdperk (2011). De prijs wordt op 16 oktober uitgereikt.

Een recensie van Applaus vind je hier.

0