Omdat ondergetekende een donatie had gedaan via Voor de kunst aan Dichters in de Prinsentuin mocht hij vandaag meevaren op de rondvaartboot door de diepen van Groningen. De Prinsentuin begon dus, officieus, want alleen voor genodigden, in het water. Wie dacht dat het op het water lekker koel is, moet toch even terechtgewezen worden. Op de kade gutste het zweet al van het lijf, in de boot was het nog een paar graden warmer. Het was dus geen goede keuze om al snel binnen te gaan zitten.

Joost Oomen vertelt over voedselvergiftiging

Stadsdichter van Groningen Joost Oomen vertelde intussen aan iedereen hoe hij een voedselvergiftiging had opgelopen in Roemenië. Dat was ook op het water, toen er opeens een plens water uit een nogal gorig meertje in zijn bier terecht kwam. In geuren en kleuren vertelde hij over de gevolgen. Hier en daar werden de raampjes uit voorzorg dichtgedaan.

Rolien Scheffer opent

Het oppercoördinator van alle literaire festivals Rolien Scheffer heette vervolgens iedereen welkom op de boot en vertelde over het voorproefje dat wij kregen, een samenwerking tussen Dichters in de Prinsentuin en het Peter de Grote-festival (de eerste Russische leider volgens Wikipedia die anti-homowetten aannam en daarmee deze week verrassend actueel is). Dichter Leonie Veraar en zanger-liedjesschrijver Willie Darktrousers, begeleid door enkele goede muzikanten namen de toehoorders mee met een poëtische rondvaart.

muziek

In de boot veel bobo’s, maar we zagen ook enkele dichters en schrijvers, zoals Erik Lindner, Hélène Gelèns, Rik Andreae. We zagen ook schrijver Anton Brand die vanaf het water met zijn iPhone een foto kon maken van zijn eigen huis.

Anton Brand fotografeert eigen huis

Het was inmiddels zo warm dat de jonge vrouw naast mij enigszins beschaamd keek naar haar te lichte broek, die donker kleurde op onbetamelijke plekken. Ze ging ter verlichting maar zitten op een boek dat ze bij aanvang van een andere passagier had gekregen dat handelde over de ware ziekten en doodsoorzaken van beroemde mensen. Toen we na een uur terug waren op de plek waar we vertrokken, was de broek droog, maar barstte er net een stortbui los. Het was Joost Oomen die met verwoede krachten de zware dakramen dichtschoof en de aanwezigen behoedde voor een natter pak dan zij al hadden.

Wie ook wil meevaren: pech gehad, de komende twee reguliere rondvaarten zijn al uitverkocht. Je kunt nog wel naar de officiële opening vanavond en naar de rest van het programma de komende twee dagen. Zie hier het programma (pdf)

0