Laten we Amstel Bier boycotten

In de Nieuwe Revu deze week verdedigt Jan Boskamp de diepte-analyses van René van der Gijp over homo’s:

‘Wat een flauwekul allemaal. René heeft niks verkeerd gezegd. Hij mag zeggen wat hij wil. Ik ben het roerend met hem eens! Wat moet je anders zeggen als je al die bootjes ziet? In België speelt deze discussie helemaal niet. Ik heb ook nooit een homo meegemaakt in al mijn jaren als speler en trainer. Al mijn medespelers waren hartstikke gezond, of ik ben stekeblind geweest, dat kan natuurlijk ook. Maar al die boze reacties, wat een zielige mensen.’

Na de commotie vorige week besloot het programma VI afgelopen vrijdag de boel te sussen. Een onverstaanbare ex-voetballer en zanger en homo, een ontregelende zingende relnicht en een voortdurend onderbroken homoseksuele ex-voetballer waren ingevlogen om iets met de kritiek te doen. Derksen vond dat die homo’s wel erg lange tenen hadden, tafelgast Nico Dijkshoorn was verontwaardigd dat je niet eens ‘homofiel’ mocht zeggen en Van der Gijp zelf zei dat hij het alleen over profvoetbal had. Daarom zei hij zeker dat veertienjarigen liever kapper wilden worden dan voetballer.

Hoe komt het, vraag ik mij af, dat al deze mensen nog nooit van een homo in het profvoetbal hebben gehoord in hun carrière, terwijl ik alleen er al twee ken. Ik ga ze niet outen, dat moeten ze zelf maar een keer doen.

Nog even een simpele opsomming:

1 Dat er niet veel homo’s in het voetbal te vinden zijn is nog nooit aangetoond. Zelfs een enquête van Maurice de Hond, die al jarenlang verkeerde verkiezingsvoorspellingen doet, doet daar niets aan af.

2 Als er al weinig homoseksuelen in het voetbal zijn, dan is de homoseksualiteit niet de oorzaak maar dan is dat het gevolg van iets: opmerkingen in de kleedkamer, angst voor het publiek, angst voor het mislukken van een profcarrière, etc.

3 Ik ken als homoseksueel geen enkele homoseksuele kapper. Ik heb in mijn kennissenkring wel homoseksuele schrijvers, verzorgers, bouwvakkers, docenten, managers, politie-agenten, archeologen, belastinginspecteurs, maar geen kappers.

4 Als de omgeving voor homoseksuelen veilig is, dan is de kans groter dat hij of zij uit de kast komt. Die omgeving is vaak niet veilig. Daarom is het uitstekend wat de KNVB doet. Daarom is het uitstekend dat voetballers en een bondscoach meevaren tijdens de Gay Parade. Jonge (en oude) voetballers weten zich daardoor gesteund.

5 Het omgekeerde is ook waar: wie zich schuldig maakt aan een continue stroom flauwe grappen, helpt mee aan een onveilig klimaat voor en een negatief zelfbeeld van homoseksuele jongeren. Af en toe trekt iemand dan de ultieme conclusie. Het zou jammer zijn dat de flauwe grapjes van Van der Gijp, Derksen en consorten daarin meewerken. Je kunt je aan de verantwoordelijkheid daarvoor onttrekken, maar die draag je wel.

6 ‘Homofilie’ is een term uit de tijd dat homoseksualiteit nog als een te genezen ziekte beschouwd werd.

7 Als heteroseksuelen gezond zijn en homoseksuelen niet, dan leef je nog in een wereld, die nu in Rusland bon ton is. Verhuis.

Hoort deze column op een literatuursite thuis? Wel zolang er voetbalboeken hoog in de top 60 staan. Voetbalboeken van uitgeverij Voetbal International, die schaamteloos worden gepromoot in het programma van Voetbal International.

Ik ben voor een boycot van de Olympische Spelen in Rusland. De heren van Voetbal International helpen mee aan een zelfde soort klimaat in Nederland als nu in Rusland heerst. Tijd om mijn oproep van vorige week te herhalen: boycot Van der Gijp waar hij dan ook nog wat bijschnabbelt, annuleer afspraken met deze man. Daar komt nu bij: boycot Jan Boskamp waar je maar kan. Ten slotte: boycot de merken die adverteren rond VI-tv. Om te beginnen met Amstel Bier. Aangezien het enige waarover de voetbalanalisten nadenken het geld is dat ze verdienen, zullen ze het meest getroffen worden door het wegvallen van een sponsor.

0

Reacties