Chocolate Kamasutra, originally uploaded by coen peppelenbos.

Hoe zou Brugge er in 1963 hebben uitgezien? Op de een of andere manier anders dan die stad met sjokkende massa’s mensen die de musea links lieten liggen.

Vroeger was alles slechter. Zo bestond vijftig jaar geleden de Index librorum prohibitorum nog, de lijst met verboden boeken, uitgevaardigd door de katholieke kerk. Je hoorde er niet echt bij als je niet op die lijst stond (wel op de lijst stonden Flaubert, Sartre en Walschap).

Nu verkoopt het Truffelhuisje in Brugge chocolade in allerlei vormen en maten. Een doosje Kamasutrachocolaatjes kost bijna 16 euro. Ze liggen in de etalage te kijk voor al die massa’s, naast chocolade tieten.

Vakwerk, daar niet van, maar op de een of andere manier is het allemaal te veel, te plat. Dat je soms wel eens behoefte hebt aan een zekere schaamte.

Maar dan denk je weer: niet zeuren, maak een foto. En: in Antwerpen kocht je ook een zak droplullen.

0