Ergens is de scheiding tussen literatuur en lectuur definitief zoekgeraakt, en een beurs als Manuscripta is daarvan een van de (treurige) resultaten.

Chrétien Breukers, voorman van De Contrabas, is vanaf vandaag columnist van de aartsconservatieve website De Dagelijkse Standaard. In zijn eerste column zet hij zich meteen af tegen Manuscripta, de opening van het nieuwe literaire seizoen dat dit jaar gelijktijdig met de Uitmarkt wordt gehouden.

Breukers verzet zich voornamelijk tegen het ‘zichtbaarheidsbeleid’ dat literaire schrijvers in de schaduw plaatst van goedverkopende en goedgebekte auteurs.

Nu literaire uitgevers de scheiding tussen literatuur en niet-literatuur hebben losgelaten, iets wat misschien niet nieuw is maar wel veel drastischer (en veel schaamtelozer) wordt gedaan dan in de hoogtijdagen van de literaire, naoorlogse cultuur (tussen 1950 en 1999), is er voor schrijvers die een literaire carrière nastreven geen ‘handvat’ meer beschikbaar; zij waden rond in een poel vol titels die vlees zijn, noch vis – en als ze niet heel snel goed beginnen te verkopen zijn ze binnen een jaar of vijftien schrijver-af.

Lees de hele column hier.

amusant manuscripta

Al eerder uitten diverse mensen kritiek op de nieuwe opzet van Manuscripta, waaronder uitgever Joost Nijsen.