In haar nieuwe roman IJstijd, die in januari 2014 uitkomt, neemt Maartje Wortel de uitgeverijwereld op de korrel. Hoofdpersoon van de roman James Dillard. Hij was al eerder een personage in de roman Half mens. Wortel vertelde voor het eerst over de nieuwe roman bij de introductiemiddag voor eerstejeaars van het literaire dispuut Flanor in Groningen.

Bij het bespreken van de vorige roman had de redactrice van Wortel gezegd dat James Dillard wel meer stem in de roman mocht hebben, omdat dat de mensen wel zou aanspreken. Wortel sloeg de raad in de wind en tikte daarna verwoed aan een manuscript waarin Dillard alleen aan het woord was. Dat was het begin van wat IJstijd zou worden. In die roman legt Dillard ook contact met de schrijver Chuck Palahniuk.

Desgevraagd liet Wortel weten dat zij in de nieuwe roman niet hedendaagse schrijvers aanvalt. Het gaat haar meer om hoe een moderne uitgeverij reilt en zeilt. Daarin was ze ook wel behoorlijk naïef gaf ze toe. Ze dacht in een wereld te komen van gelijken, maar dat was helemaal niet zo. Ze was lichtelijk verbijsterd over een redacteur van een andere uitgeverij die haar ooit toevertrouwde dat ze nieuwe schrijvers vond via Twitter. ‘Ik heb geen Twitter,’ zei Wortel.

In de brochure van De Bezige Bij:

ijstijd wortel

Overigens is er uit IJstijd wel een scène geschrapt die duidelijk te herleiden was tot De Bezige Bij, de uitgeverij van Maartje Wortel. ‘Helemaal terecht overigens,’ zei de schrijfster, ‘die scène zat te dicht op de werkelijkheid en dan schrijf ik altijd wat warriger.’

0