De auteurs David Shields en Shane Salerno, die zeer binnenkort een biografie van J.D. Salinger (1919 – 2010) zullen publiceren, hebben naar eigen zeggen een van de grootste literaire mysteries uit de Amerikaanse geschiedenis opgehelderd (The Guardian, 25-08-2013). Van Salinger is bekend dat hij zich heeft teruggetrokken uit het literaire leven, nadat hij grote teleurstellingen had ervaren in zijn professionele omgeving. De auteur van The Catcher in the Rye (1951) heeft de buitenwereld in de jaren zestig van de 20e eeuw de rug toegekeerd, omdat tot zijn grote afschuw zijn werk en privéleven door derden te veel werden vermengd. Salinger bleef, gedurende de vijftig jaar die hij daarna in zijn zelfverkozen literaire ballingschap heeft doorgebracht, wel dóórschrijven. Maar wat schreef hij?

Dat kunnen we gaan lezen, beloven Shields en Salerno. Zij hebben de hand weten te leggen op materiaal van Salinger dat door betrouwbare bronnen is bekeken en geverifieerd. In de teksten komt de psychisch geplaagde Holden Caulfield (hoofdpersonage in The Catcher in the Rye) terug, evenals zus en broer Franny en Zooey uit Franny and Zooey. Salingers kluizenaarswerk zal in 2015 worden gepubliceerd. De schrijver zelf zou waarschijnlijk stevig zijn hakken in het zand hebben gezet. Salinger voerde diverse processen over zijn auteursrechten, onder anderen tegen zijn biograaf Ian Hamilton. Dat er nu een biografie, een documentaire (gemaakt door Salerno) en ook nog ongepubliceerd werk van zijn hand gaan verschijnen, zal hem doen zuchten in zijn graf. Maar voor liefhebbers van J.D. Salinger is het natuurlijk feest.

0