Terwijl de schrijfmachines van W.F. Hermans na de nodige consternatie naar België zijn vertrokken, wordt in Groot-Brittannië naarstig geld bij elkaar gesprokkeld om een ring die heeft toebehoord aan schrijfster Jane Austen op Brits grondgebied te kunnen houden. De ring werd vorig jaar ter veiling aangeboden bij Sotheby’s en voor £152,450 gekocht door ‘American Idol’ Kelly Clarkson, die een groot liefhebster van Austen blijkt te zijn. Jane Austen’s House Museum had destijds geld beschikbaar gesteld voor aankoop van de ring en was daarover in contact met de eigenaren, maar tijdens de veiling werd de prijs zo hoog opgeschroefd dat het museum niet lang mee kon bieden. De ring zag men aan de nationale neus voorbijgaan.

De Britse minister van Cultuur Ed Vaizey stelde vervolgens een exportverbod in, zodat de ring voorlopig (tot eind december 2013) binnen de landsgrenzen blijft. Daarnaast mag een Britse bieder die de door Clarkson geboden prijs kan evenaren, alsnog de ring aankopen. Jane Austen’s House Museum is afgelopen vrijdag een actie gestart en heeft goede hoop: een anonieme donateur heeft al £100,000 in de pot gestopt.

Het museum meldde verheugd te zijn dat Clarkson geïnteresseerd is in de ring: “We were very excited that someone like Kelly Clarkson was a fan of Jane Austen – it’s not what you’d expect from a young, cool US pop singer. It says a lot about Austen’s popularity and who she’s popular with.” (The Guardian, 12-08-2013.) Maar dat betekent niet dat haar het sieraad ook wordt gegund, daar heeft het een te hoge culturele waarde voor. Wel heeft het museum Clarkson van harte uitgenodigd om naar Alton, Hampshire te komen voor een bezoek.