Nadat ik Post Office en Ham On Rye las – via internet gekocht – wilde ik alle cynische, zwartgallige dronkenmanspraat van Charles Bukowski lezen. Dat bleek een lastige opgave. Nergens zag ik zijn boeken in de winkels liggen. Een keer een stukgelezen paperback van Postkantoor bij De Slegte, maar ja, die had ik al gelezen. Gisteren kwam het bericht dat aan mijn zoektocht snel een einde zal komen.

Het oeuvre van Charles Bukowski’s wordt vanaf volgend jaar nieuw leven ingeblazen. Op 9 maart 2014 is het twintig jaar geleden dat de auteur overleed. Lebowskibaas Oscar van Gelderen vindt dat een mooie gelegenheid om al het werk, dat vrijwel niet meer verkrijgbaar is, weer de Nederlandse boekhandels in te jagen. ‘Bukowski’s werk is fantastisch en daar moet je mee aan de slag’, zegt hij tegen Boekblad. [Bukowski is] ‘een held van de tegencultuur, een geweldige dichter en iemand die velen op het pad van de literatuur heeft gebracht door zijn eerlijke, rauwe en laagdrempelige attitude. Het is een vormende auteur, die je jong leest en je hele leven met je meedraagt en daar moet je iets mee doen’.

Te verwachten in 2014

Women (roman)

Post Office (roman)

Pulp (roman)

Tales of Ordinary Madness (korte verhalen)

Notes of a Dirty Old Man (korte verhalen)

Gratis bier

Daarna zal, naar verwacht, meer volgen. Bukowsi schreef in totaal zes romans en honderden gedichten en tientallen korte verhalen. Geheel in de levensstijl van de auteurs belooft Lebowski overigens een sixpack Warsteiner-bier voor iedereen die hen een Bukowski-quote toezendt. Mail dan even naar xanne@lebowskipublishers.nl