Bij het symposion dat vandaag voorafging aan de onthulling van het beeld van Rutger Kopland in de bibliotheek van Haren opperde wethouder van financiën Theo Sieling dat Haren een tweejaarlijks Kopland-festival zou moeten houden. ‘Vooral gericht op jongeren,’ sprak de wethouder in een zaal volgepakt met mensen waarop (met uitzondering van de kleinkinderen van Kopland) het woord jongere al lang niet meer van toepassing was.

Gillis Dorleijn Marjoleine de Vos

Marjoleine de Vos en Gillis Dorleijn bespraken gedichten van Kopland, er werd wat op de fluit en de chello gespeeld (altijd goed ter opvulling van wat dan ook) en leerlingen van het Maartenscollege werden even in de zaal toegelaten om hun versie van gedichten van Kopland te geven.

maartenscollege

Maar het moment van de middag was natuurlijk de onthulling van het beeld van Rutger Kopland gemaakt door Natasja Bennink. Waarnemend burgemeester Janny Vlietstra sprak de wens uit dat er meer met de literaire erfenis van Haren zou moeten gebeuren en dat het beeld van Kopland de eerste in een reeks zou worden. De oudste kleindochter onthulde vervolgens het beeld.

onthulling beeld kopland

familie Van den Hoofdakker

Dichter des Vaderlands Anne Vegter las vervolgens een mooi, speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voor. Morgen te zien op deze site.

0