Voormalig uitgever Robbert Ammerlaan gaat een biografie over Harry Mulisch schrijven. Dat meldt de Volkskrant vanochtend. Ammerlaan was jarenlang directeur van De Bezige Bij, het uitgevershuis waar het werk van Mulisch wordt uitgegeven.

In NRC Handelsblad preludeerde Henk Pröpper, de huidige directeur van De Bezige Bij vorige week zaterdag al dit nieuws in de rubriek ‘Hollands dagboek’, toen hij het had over het afscheid van zijn voorganger bij de uitgeverij:

Ja, het wordt een zeer verdiend afscheid van een fantastisch en succesvol uitgever, die natuurlijk niet, nooit helemaal afscheid neemt. Hij zal voor ons de biografie van Harry Mulisch gaan schrijven. Ik kan niet wachten die te lezen.

Het nieuws is opvallend. Lange tijd werd gedacht dat Marita Mathijsen de biografie zou gaan schrijven. Zij was door Harry Mulisch aangewezen als één van de drie literair executeurs testamentair.

In het voorjaar vertelde Ammerlaan in het programma Buitenhof al dat hij plannen had voor een biografie, maar toen was nog niets zeker:

Bij zijn leven heeft Harry mij twee of drie keer gevraagd of ik niet zijn biografie zou moeten schrijven. Dat vind ik een opdracht die bijzonder zwaar op mijn schouders weegt, want ik weet niet of ik het kan en ik weet ook niet of ik de tijd genoeg zal krijgen om het te doen.

0