Op zaterdag 5 oktober wordt tijdens de Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair de Boudewijn Büch-prijs uitgereikt aan de Britse reisschrijver Redmond O’Hanlon. Deze jaarlijkse prijs is bestemd voor degene die er het best in geslaagd is om een breed publiek voor het antiquarische boek te interesseren. De jury heeft gekozen voor O’Hanlon, omdat hij ‘precies de aanstekelijke, onbeperkte fascinatie heeft voor het oude en zeldzame boek die we in de vorm van de Boudewijn Büch-prijs willen eren en anderen tot voorbeeld willen stellen’. In zijn gehele werk en optreden, maar met name in de VPRO-series Beagle en O’Hanlons Helden, heeft de Darwin-kenner en persoonlijke vriend van Boudewijn Büch, een groot, nieuw publiek voor het antiquarische boek weten te interesseren.

O’Hanlon zal de prijs, die eerder werd toegekend aan Diederik van Vleuten en Gerrit Komrij persoonlijk in ontvangst nemen.

De prijs is mede in het leven geroepen ter herinnering aan de legendarische verzamelaar Boudewijn Büch, die elf jaar geleden overleed. Met ditzelfde doel wordt ook jaarlijks de Boudewijn Büch-lezing gehouden, die dit jaar op 23 november zal worden gehouden door Philip Freriks. Daarnaast schrijft Eva Rovers een biografie van Büch, die in het voorjaar van 2016 verschijnt.

De jury van de Boudewijn Büch-prijs bestond uit Frits Barend (vz), Lisa Kuitert, Maarten Asscher en Ton Kok.

0

Reacties