Speciaal voor Tzum bericht uitgever-directeur Mizzi van der Pluijm van uitgeverij Atlas Contact dagelijks vanaf de Frankfurter Buchmesse. Wie ontmoet ze, wat (ver)koopt ze, waar wordt over gepraat?

Zaterdag 5 oktober

Aantal uur slaap: 6

Aantal stappen/km: 10.092/6,7

Aantal glazen wijn: 2

Gehoord: ‘Bier is ook eten. Toch?’

Hoogtepunt van de dag: Kopje koffie bij de pont en even niet aan Frankfurt gedacht

In mijn hoofd is het al zeker een week Frankfurt. De beurs begint officieel pas woensdag, maar werpt zijn slagschaduw flink vooruit. Ik ken geen periode in het jaar die drukker is dan de week voor, de week van en de week na Frankfurt. Drie weken van absolute topsport, geestelijk en fysiek, drie weken van leven on a high met natuurlijk ook de onvermijdelijke crash die daarop volgt.

FF Zaterdag 5 oktoberOorspronkelijk was de boekenbeurs in Frankfurt een beurs van Duitse uitgevers voor de lezers. Dit trok steeds meer uitgevers uit andere landen en zo ontstond er gaandeweg een heel andere beurs naast de publieksbeurs: een rechtenbeurs. Frankfurt is inmiddels een ontmoetingsplek voor duizenden uitgevers van over de hele wereld die elkaar gedurende een week in gigantische beurshallen ontmoeten en bespreken hoe ze ervoor staan, welke boeken goed verkopen, welke boeken ze belangrijk vinden en welke ontwikkelingen ze zien. Een week waarin je eindeloos praat over dat wat voor ons zo belangrijk is: boeken, met mensen die die boeken net zo belangrijk vinden als jijzelf. Een week onder gelijkgestemde gekken.

En dus is de beurs ook een zoektocht naar gelijkgestemden. Wie zijn de mensen met dezelfde smaak als jij? Wie kun je vertrouwen in zijn oordeel? Naar wie moet je luisteren? Wanneer moet je alles uit je handen laten vallen om zo snel mogelijk het manuscript te lezen dat je wordt aangeraden? Die dingen vind je uit tijdens Frankfurt. Het is een soort aftasten en elkaar leren kennen, zodat er gedurende het jaar voldoende smeerolie is om te zorgen dat elke auteur in elk land van de wereld zo goed mogelijk wordt uitgegeven. Digitale snelweg of niet, de mentale space shuttle die Frankfurt is wordt nog steeds ieder jaar belangrijker. Nog twee dagen, dan gaat de trein.

Mizzi van der Pluijm