Speciaal voor Tzum bericht uitgever-directeur Mizzi van der Pluijm van uitgeverij Atlas Contact dagelijks vanaf de Frankfurter Buchmesse. Wie ontmoet ze, wat (ver)koopt ze, waar wordt over gepraat?

zaterdag, 12 oktober

Aantal uur slaap: 3

Aantal stappen/km: 14.184/9,4

Aantal glazen wijn: 0

Gehoord: ‘It is not easy right now, but has publishing ever been easy?’

Hoogtepunt van de dag: Cees Nooteboom prijst Het lam van Jannie Regnerus aan bij zijn buitenlandse uitgevers

reiseendWelja, de laatste loodjes, die kunnen er ook nog wel bij. Hoewel niet iedereen de beker tot de laatste druppel leegt. Ik zie sommige stiekemerds, als niemand kijkt, al langzaam hun stand afbreken; enkelen zijn al met de noorderzon vertrokken. Het geldt toch als een soort vaandelvlucht om er al op vrijdag tussenuit te knijpen en niet mee te doen aan het gezamenlijke instorten. Maar goed, ook onder de die-hards die vandaag nog wel hun laatste afspraken afwerken is de stemming nu moe maar voldaan. Pas als de adrenalinestroom echt stopt, dreigt het zwarte gat. En gek genoeg is de enige troost dan niet: straks zit ik weer lekker gewoon achter mijn bureau, maar: volgend jaar mogen we weer. Zoals een collega vanochtend opgewekt riep toen hij de ontbijtzaal binnenkwam: nog maar 365 nachtjes slapen.

Maar wat is de balans, buiten de blaren van vele kilometers verslonden beurshaltapijt, een hoofd als een oranje zwaailicht, de uitputting onder de adrenaline en de totale vervreemding van wat er een week lang buiten is gebeurd. Buiten, o ja, buiten.

Ventoux van Bert Wagendorp is verkocht aan Duitsland en Denemarken en er is heel veel belangstelling uit andere landen.

Op de vleugels van de draak van Lieve Joris, twee weken geleden verschenen, is verkocht aan Frankrijk.

– Op Reizen zonder John van Geert Mak loopt een bieding in Italië en eentje in Frankrijk.

– Een Engelse uitgever deed een bod op Appels en peren van Maarten Asscher, pas net verschenen.

– Op De Engelenmaker van Stefan Brijs wordt geboden voor de Arabische rechten.

– Er is erg veel belangstelling voor Het smalle pad van de liefde van Vonne van der Meer en De laatkomer van Dimitri Verhulst. Daar verwachten we de komende weken nog rechten van te verkopen.

Er zijn slechtere jaren geweest. De belangstelling voor Nederlandse literatuur en literaire non-fictie is onveranderd groot. En in de rest van de wereld is er, als het om het schrijven van boeken gaat, ook al geen crisis te bekennen. Wij kochten Muze van Jonathan Galassi en what purpose do i serve in your life van Marie Galloway en hebben op nog drie boeken biedingen lopen, dus daar kan ik nog niets over zeggen.

En verder, wat valt er aan grote lijn te ontdekken in de chaos van afgelopen week? Ik zie er eigenlijk maar één. Het boekenvak is terug naar de basis. Terug naar het boek. De grote party’s, de grote hypes, de megabedragen, het is verdwenen. Inhoud en vorm, dat is waar het om gaat, en dat is nu bij uitstek het terrein van de literatuur. Voor een fonds als het onze is dat goed nieuws. En of het met die ontwikkeling te maken heeft weet ik niet precies, maar ik zie ook dat Amerika niet meer de dominante cultuur is, juist in Europa wordt aan veel interessants gewerkt. Dat lijkt me voor alle Nederlandse uitgeverijen goed nieuws.

En by the way: de oranje jurk met zwarte panty is in, en als je een echte powervrouw bent heb je altijd blote armen, ook als het 8 graden is en regent, zodat iedereen kan zien dat daar geen grammetje vet op zit en wel veel spieren.

Al met al: alle reden om zometeen met één grote pas over dat zwarte gat heen te stappen.

Mizzi van der Pluijm

0

Reacties