Medio 2014 zal er een nieuwe roman verschijnen van A.F.Th. van der Heijden: Kwaadschiks getiteld. Dat werd vandaag duidelijk op een speciale inspiratiedag waar boekhandelaren verschillende auteurs ontmoetten van De Bezige Bij. Hij las een fragment voor uit de roman.

De roman zal opnieuw deel uitmaken van ‘De tandeloze tijd’-cyclus. In een briefwisseling met schrijver Jamal Ouariachi, die vorig jaar in het tijdschrift Knack werd gepubliceerd, zei Van der Heijden over Kwaadschiks:

Toen op Eerste Pinksterdag 2010 Tonio verongelukte, was ik ver gevorderd met een roman getiteld Kwaadschiks. Ik zag me gedwongen in het jaar erna een heel ander boek te schrijven. Na het verschijnen van Tonio sloeg ik afgelopen zomer het manuscript van Kwaadschiks weer open. Het had zich ruim een jaar aan mijn waarneming onttrokken, het verhaal leek nieuw voor me, en wat vooral nieuw was: een compleet scenario hoe Ernst Quispel tot advocaat van de psychopaat in Kwaadschiks gemaakt kon worden – waarmee de roman onderdeel was zou zijn van ‘De tandeloze tijd’. Albert Egberts had blijkens dit scenario weer een bijrol.

Dit jaar verscheen nog het vijfde deel uit de cyclus, De helleveeg.

0